APAPR: Chiar dacă 2022 a fost cel mai dificil an pentru Pilonul II, câștigul românilor a fost dublu față de inflație în cei aproape 15 ani de existență. Cât de mari au fost scăderile fondurilor

APAPR: Chiar dacă 2022 a fost cel mai dificil an pentru Pilonul II, câștigul românilor a fost dublu față de inflație în cei aproape 15 ani de existență. Cât de mari au fost scăderile fondurilor
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/01/2023, 14:06

Un român care a contribuit la Pilonul de pensii private obligatorii încă de la înființare, din mai 2008, a câștigat, în mână, în medie, cu aproape 6.000 de lei mai mult față de suma brută cu care a contribuit, ceea ce se înseamnă o sumă dublă față de cea care ar fi rezultat doar prin actualizarea cu rata inflației, și de aproape patru ori mai mare dacă aceeași sumă ar fi fost transformată în euro și ar fi fost ținută la saltea, arată o analiză a Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Câștigul financiar mediu obținut de cei aproape 8 milioane de participanți din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcționare a acestui sistem în România, potrivit calculelor APAPR. În plus, conform reprezentanților fondurilor, randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât și acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populației, în pofida numeroaselor crize economice și fluctuațiilor de pe piețele financiare începând din mai 2008, când a fost înființat sistemul.

Astfel, în cazul unui român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent, datele comparative arată că suma brută contribuită, de 22.406 lei, a ajuns la 28.305 lei, suma medie a tuturor fondurilor de Pilon II, deci cu 5.900 lei în plus, față de 3.206 lei, dacă ar fi fost depusă într-un depozit la bancă, 2.604 lei, dacă ar fi fost actualizate doar cu rata inflației, respectiv 1.535 de lei, dacă ar fi fost transformată în euro, conform scenariilor APAPR, pe baza datelor Autorității de Supraveghere Financiară, ale Institutului Național de Statistică și ale Băncii Naționale a României.

Record istoric pentru sistem

Cifrele agregate de APAPR pe întreaga sa durată de funcționare și până la finalul anului trecut -20 mai 2008 – 31 decembrie 2022 – arată că Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16%, în timp ce rata medie anuală a inflației în acest interval de aproape 15 ani a fost  de 4,19%, ceea ce adică o performanță real-pozitivă robustă de trei puncte procentuale, pentru fiecare dintre cei aproape 15 ani de activitate.

Activele administrate de Pilonul II au atins, la sfârșitul lui 2022, la valoarea de 96,4 miliarde de lei, ceea ce reprezintă un record istoric pentru sistem. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuții brute în valoare de 79 miliarde de lei.

Diferența dintre activele nete la zi și contribuțiile brute, ajustate cu plățile deja realizate, adică ieșiri din sistem, reprezintă un câștig în beneficiul exclusiv al participanților de 18,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ  3,8 miliarde de euro, net, după aplicarea tuturor comisioanelor percepute de administratori.

În toată această perioadă, fondurile de pensii din Pilonul II au făcut plăți în valoare totală de peste 1,1 miliarde rom către 88.202 de participanți și beneficiari (moștenitori).

Atât sumele, cât şi numărul cazurilor de plată şi valoarea medie plătită sunt în continuă creștere an de an. Dacă în 2012, numărul beneficiarilor era de 1.507, în 2022, acesta a crescut de peste 16 ori, la 24.383. Aceștia au încasat plăți de 421 de milioane de lei, în 2022, față de cele 2 milioane de lei în 2012. Per ansamblu, conform calculelor APAPR pe baza datelor publicate de ASF și administratori, plata medie a crescut de aproape 11 ori, la 1.575 de lei în 2012 la 17.266 de lei, 10 ani mai târziu.

„Datele de mai sus denotă soliditatea și stabilitatea Pilonului II de pensii private, precum și faptul că, dincolo de scăderile conjuncturale din 2022, Pilonul II a generat pe toată durata de funcționare câștiguri investiționale importante în beneficiul celor aproape 8 milioane de români din sistem”, potrivit reprezentanților APAPR.

Pierderile participanților au fost marginale în cei aproape 15 ani de activitate, conform datelor administratorilor, iar acestea au fost compensate, conform legii. Per ansamblu, 99,98% dintre plățile realizate către clienții Pilonului II reprezintă sume ce cuprind contribuțiile virate și câștiguri din investiții. Doar 0,02% din total, respectiv 253.967 de lei, au vizat compensarea unor pierderi marginale ale unor participanți, în toți cei 15 ani, în principal în cursul anului 2022, conform datelor APAPR. Potrivit Legii 411/2004, administratorii compensează din surse proprii (rezerva de capital numită provizion tehnic, constituită din comisioanele de administrare încasate în timp) orice eventuală diferență negativă dintre valoarea contului participanților și valoarea garantată (contribuții brute minus comisioanele legale de administrare) la momentul ieșirii din sistem (fie prin pensionare la termen, fie prin pensionare de invaliditate sau deces).

„Cu alte cuvinte, chiar și atunci când piețele financiare traversează perioade dificile, marcate de volatilitate, administratorii preiau asupra lor povara financiară și compensează eventualele scăderi. În prezent, administratorii au constituite provizioane tehnice totale în valoare de 951 de milioane de lei, mult superioare sumelor necesare efectiv pentru aceste compensări”, potrivit APAPR.

Cauzele scăderilor din anul 2022

„2022 a reprezentat într-adevăr cel mai dificil an pentru Pilonul II, singurul pe minus în 15 ani de activitate”, au transmis reprezentanții APAPR, care au indicat drept cauze războiul din Ucraina, inflația globală record pentru ultimele decenii, criza energetică, volatilitatea extremă de pe piețe, care au afectat toate categoriile de plasamente financiare.

„Valoarea titlurilor de stat ale României, precum și valoarea principalilor indici ai Bursei de Valori de la București au suferit scăderi de circa 3% în 2022, după fluctuații semnificative în cursul anului. Potrivit datelor Bloomberg, prețurile titlurilor de stat românești au pierdut aproape 12% în prima jumătate a lui 2022, cotațiile revenind treptat pe finalul anului, rezultatul anual fiind -2,7%. Scăderea valorii titlurilor de stat este cauzată de majorarea inflației și a dobânzilor și este mai degrabă conjuncturală, întrucât toate titlurile de stat revin la prețul de emisiune în momentul maturizării”, potrivit APAPR.

Conform APAPR care citează datele publicate de Bursa de la București, indicele BET-XT-TR (un benchmark reprezentativ  pentru plasamentele în acțiuni ale Pilonului II) a scăzut cu aproape 20% în perioada ianuarie 2022 –martie 2022, pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, crizei energetice și temerilor de recesiune globală. Ulterior, prețul acțiunilor listate a revenit treptat, a trecut printr-o nouă scădere de 16% la începutul toamnei și a încheiat 2022 cu -2,6%, prima scădere din ultimii 11 ani a unui indice „total return” (care include și dividendele plătite) de la Bursa de la București.

Recomandări pentru participanții la Pilonul II

Cei aproape 8 milioane de participanți la Pionul II pot, dacă au uitat sau nu știu deja, fiind distribuiți automat, să afle la ce fond contribuie completând un formular dezvoltat de ASF, în 30 de secunde, doar cu nume şi CNP.

Ulterior, participantul poate lua legatura cu administratorul fondului său de pensii. APAPR recomandăm:

  • Transmiterea unei copii după actul de identitate pentru actualizarea datelor personale;
  • Solicitarea datelor de acces online (nume, parolă) la contul de pensie privată Pilon II;
  • Solicitarea transmiterii scrisorii de informare anuală exclusiv pe e-mail.

În prezent, circa 870.000 de români au acces online la contul lor de pensie privată Pilon II, unde își pot consulta oricând valorea la zi și istoricul de contribuții. Numărul acestora a crescut cu 11% în 2022. De asemenea, aproximativ 650.000 de români au decis să nu mai consume hârtie și au solicitat administratorilor să primească exclusiv în format electronic, pe e-mail, scrisoarea de informare anuală, potrivit datelor culese de APAPR de la administratori.

Din 15 decembrie 2022, conform OUG 174/2022, în cazul decesului participantului, moştenitorii legali sau testamentari sunt beneficiarii persoanei decedate, iar ei pot opta dacă primesc direct banii din Pilonul II ai persoanei decedate sau în contul lor din Pilonu II. Anterior acestei date, dacă moştenitorii erau participanţi P2, ei primeau sumele în contul lor din P2, fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor. Doar dacă nu erau participanţi P2 intrau în posesia banilor.

În caz de invaliditate, participantul primeşte banii din P2 odată cu decizia de pensionare pentru invaliditate, indiferent de gradul de invaliditate, în timp ce înainte de 15 decembrie, participantul primea banii din P2 doar în cazul pensionării pentru caz de invaliditate grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care prevedea incapacitatea de muncă.

La pensionare, participantul primeşte banii din P2 odată cu decizia de pensionare pentru limită de vârstă în condiţiile Legii pensiilor din sistemul public. Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponibile fie ca plată unică, toţi banii deodată, fie ca plăţi eşalonate, în rate lunare egale, pe o perioadă de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din sistemul public. (Pilonul I)

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Lege pentru cei care stau la curte. Vecinii cu gard comun sunt obligați
Vin ploile torențiale. În ce zone cad precipitații
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024